2018 wordt het jaar van beeldtransformatie

Creatief strateeg André Freyssen legt uit waarom video in al zijn vormen dé oplossing is voor merkbeleving, relevantie en bereik.

(De originele versie van dit blog vind je op de website van Logeion)

In 2017 zorgde video voor 75 procent van alle online traffic. En zo kan je nog veel meer feitjes, weetjes en statistieken over toenemend videogebruik vinden. Maar eigenlijk heb je die niet nodig, want iedereen snapt dat beeld nou eenmaal meer met je doet online dan alleen tekst. En met nieuwe technologie komt het maken van leuk beeldmateriaal steeds meer binnen handbereik, ook als je geen professionele beeldmaker bent.

Digitale vs. beeld transformatie
Digitale transformatie is eigenlijk alweer een oud buzzword. Met hele generaties die alleen nog maar (mobiel) video consumeren is die transformatie allang voltooid. Beeld transformatie, de switch van tekst naar beeldende campagnes, is voor ons veel belangrijker. En voor een succesvolle transformatie moet je durven experimenteren. Gelukkig werken wij met waardevolle partners als de Albert Heijn, VVV Zeeland, en Tappan communicatie, van wie we de ruimte krijgen om dit te doen.

Zo konden we met alleen beeld en video een succesvolle destination marketing  campagne neerzetten voor VVV Zeeland en SuperRebel. Met de kennis van de VVV over hun doelgroep en de bijbehorende customer journeys kunnen video’s ingezet worden die precies voor deze doelgroep tot de verbeelding spreken. Prachtige beelden uit Zeeland waarmee je thuis op de bank je reis al kan beginnen.

 

Creativiteit vs. informatie
Maar is verbeelding en hoogwaardige creativiteit dan altijd nodig? Absoluut niet. Elke video en campagne is anders, heeft een ander doel en heeft dus een andere aanpak nodig. We moeten streng blijven voor onszelf: soms is minder creativiteit juist meer relevant voor de kijker. Denk aan zogenaamde infographic animaties waarbij een complex onderwerp overzichtelijk in beeld gebracht wordt.

Zo maakte partner en online video platform Bluebillywig informatieve video’s voor de Belastingdienst. Blauwe enveloppen vol ingewikkelde woorden worden hier omgezet in overzichtelijke beelden. Informatie over een scheiding, bijvoorbeeld. ‘Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker’ geldt ook hier. Een interactieve video kan dan helpen met informatievoorziening over de fiscale gevolgen van zo’n scheiding. 85% van de kijkers klikt door voor meer informatie en gaat zelf aan de slag met de formulieren op de rest van de website. Het gemiddelde waarderingscijfer voor deze service is een 8.

bluebillywig belastingdienst

 

Interactiviteit: Tell me, I’ll forget. Show me, I’ll remember. Involve me, I’ll understand
Naast creativiteit en gemak is interactiviteit ook een sleutelwoord voor een succesvolle video. Denk aan een korte video vacature in plaats van drie A4tjes vol voorwaarden. Met Ahold werken we aan een pilot om de beleving rondom solliciteren te vergroten. Waar je als jongere eerst naar de supermarkt moest voor een inschrijfformulier kan je nu direct door middel van video een goede indruk krijgen van je toekomstige (bij)baan, gewoon via je mobiel. Vanuit deze Point of View perspectief kunnen toekomstige werknemers kiezen voor een rondleiding, voor een gesprek met de directeur of teamleider of je kan aanschuiven tijdens de lunch. Met je duim navigeer door de mobiele website. Jij maakt de keuzes en solliciteren doe je op dezelfde manier.

Bereik door profilering
Bereik voor je video’s, en uiteindelijk ook je merk, creëer je door profilering en personalisatie. Hoe meer wij weten over de eindgebruiker, hoe gerichter de video gemaakt kan worden en hoe beter die kan worden ingezet om de eindgebruiker van dienst te zijn.

Met thee en koffieproducent Simon Levélt bedachten we een strategische videomarketing campagne gericht en getarget op de verschillende fases van de customer journey. Heb je interesse getoond in koffie en thee online? Dan krijg je de onderstaande video te zien, een verhaal afgestemd op jouw locatie, waarin met beeld en geluid het Simon Lévelt verhaal wordt verteld. Bezoek je een specifieke website gericht op thee en koffie? Dan krijg je een how-to video te zien. Je loopt immers al warm voor de producten, dus een leerzame video met smaakvol beeld kan in deze fase een goede trigger zijn.

Door de video’s precies af te stemmen op wie deze gaat zien liggen de engagement en ook het bereik, veel hoger. Dit hele project, waarbij op locatie en belangstelling getarget wordt, bestaat in totaal uit 201 clipjes met losse video’s. Overzicht, planning en goed weten wat je customer doet is ook hier een must.

 

Bezint eer gij begint
Video is hot. Maar simpelweg video maken of zomaar inzetten kan dus niet. Content die niet gezien of gevonden wordt bestaat immers niet. Zonde van je budget. Jij als communicatiespecialist bepaald hoever je wilt gaan in verbeelding en in beleving. Zorg goed dat je weet wat je wilt maken en wat je hiermee zou willen bereiken.Bekijk ook