Stop eens met het willekeurig zenden Een artikel van Alfred Noomen, creatief strateeg Video Agency.
Ik was jaren geleden enorm fan van MUSE. Ik kon niet geloven dat iemand níét de schoonheid van MUSE kon horen. Ik bleef aandringen, knalde New Born keer op keer door de speakers en was zo overtuigd van mijn verhaal dat mensen in mijn omgeving er soms een beetje moe van werden. Hetzelfde gebeurt nog steeds in het bedrijfsleven. Say what?
Een community
Als je bij een organisatie werkt dan hoor je bij een groep mensen. Er ontstaat een community en eenheid, want als mens wil je ergens bij horen. Dit is natuurlijk gedrag. Die eenheid zie je vervolgens ook terug bij de communicatie. Als het even meezit ben je bekend met je manifest en de kernwaarden van de organisatie waarvoor je werkt. Dat wil je graag over de bühne brengen; liefst zo stevig en helder mogelijk! Maar waarom blijven veel organisaties maar zenden zonder stil te staan of hun doelgroep er wel op zit te wachten? Zijn ze zo overtuigd van hun eigen manifest en kernwaarden dat ze geloven dat hun doelgroep het wel goed moet vinden?
Starten met maken van content
Als je content gaat maken ga je eerst kijken wat je kernwaarden en thema’s zijn: waar je voor staat. De meeste organisaties hebben dat wel onder de knie. Vervolgens kies je “voor wie je het doet” (buyer persona’s) “Wat draag je over” (kanalen/middelen en tone of voice) en uiteindelijk “hoe je het gaat doen” (3h model, contentkalender).
Als je bovenstaande 4 onderwerpen hebt afgewerkt, dan heb je in de basis jouw videocontent prima staan. Sowieso prima natuurlijk, want dan werk je met het zogenaamde Videokwadrant, een makkelijk te integreren videomodel.
De vergeten stap
Wat vervolgens vaak door organisaties wordt vergeten bij het maken van videocontent, is die extra stap. Want zit jouw doelgroep wel te wachten op jouw corporate boodschap? Stop met het willekeurig zenden. Ga het eens omdraaien.
Verplaats je in de doelgroep. Voel waar hij/zij behoefte aan heeft en op welk kanaal of platform hij/zij zich het liefste begeeft. Breng vervolgens dáár jouw boodschap over en zorg ervoor dat je op die plek goed vindbaar bent. Jouw doelgroep kiest er zo zelf voor om jouw content en boodschap tot zich te nemen. Beter wordt het niet!
En dat bruggetje naar MUSE?
En toen ik mijn ‘doelgroep’ (lees: vrienden en familie) meenam naar een concert van MUSE snapten ze het. Ze waren in de juiste omgeving en hebben zelf de keuze gemaakt om mijn boodschap tot zich te nemen. Ze ervaarden het bombastische van de band, zagen het overweldigende podium en hoorden met eigen oren hoe zuiver ze speelden. Ze waren dus uit vrije wil bereid om MUSE tot zich te nemen omdat het wat toevoegde! (inbound marketing).