Pilot augmented reality voor Rijkswaterstaat

Voor Rijkswaterstaat draait VideoAgency een pilot voor de toepassing van Augmented Reality binnen het werk. Hierdoor wordt kennis gewaarborgd én ontwikkeld. Dat wil zeggen: kennis die bij mensen in het hoofd zit en niet is vastgelegd, wordt op deze manier overgedragen. Maar mensen doen ook nieuwe kennis op en trainen door middel van Augmented Reality.

WAT IS AUGMENTED REALITY?

Augmented Reality is het weergeven van een virtuele, digitaal geprojecteerde laag over de werkelijkheid. Via een smartphone of een bril, in dit geval de Microsoft Hololens, krijgt de gebruiker de mogelijkheid in de echte wereld rond te kijken met daarin de geprojecteerde interactieve elementen. In de werkelijke wereld zijn nieuwe elementen toegevoegd die je ziet door middel van de bril. Ideaal dus om situaties na te bootsen of testen.[/vc_column_text][vc_column_text]

WAAROM LEREN MET AUGMENTED REALITY?

Doordat je digitale elementen toevoegt aan de werkelijke wereld, is het met Augmented Reality bijvoorbeeld mogelijk om kritische situaties te simuleren. Situaties die normaliter niet mogelijk zijn zonder een grote impact te hebben op de omgeving. De bedachte oplossing is veiliger en bespaart veel tijd en inspanning voor de betrokken partijen. Buiten dat bespaart het op den duur ook geld doordat bijvoorbeeld bepaalde objecten niet aangeschaft hoeven te worden keer op keer, maar toegankelijk zijn in één digitale module.

Daarnaast blijft stof makkelijker hangen dan bij tekst. Video is al van toegevoegde waarde bij het leren van nieuwe stof. Augmented reality doet daar nog een schepje bovenop doordat het interactief is. Je leert vaak door te doen. Bij augmented reality ben je echt bezig en boots je handelingen na. Je hebt het dus al eens gedaan voordat je het daadwerkelijk in de echte wereld moet gaan toepassen. Bijkomend voordeel: je leert in de praktijk zonder mensen of apparatuur in gevaar te brengen. Fouten maken kost dus niks.[/vc_column_text][vc_column_text]

WAT HOUDT DE PILOT IN?

VideoAgency ontwikkelt een Augmented Reality applicatie en installeert deze op de Microsoft Hololens. De applicatie is bedoeld als simulator en is inzetbaar op de locaties waar de handelingen getraind worden. Een virtuele instructeur begeleidt de gebruiker van de applicatie. Dit gebeurt door middel van een voice-over die uitleg geeft over de handelingen. De gebruiker beïnvloedt de applicatie met behulp van handgebaren.