Vijf vragen met…copywriter Stefano Tromp

Stefano sluit zichzelf het liefst thuis op met een kop koffie om de meest fantastische voice-overs te schrijven. Meet onze freelance, tweetalige copywriter Stefano!

Hi Stefano Tromp! Dat klinkt niet heel Nederlands.
En toch ben ik gewoon Nederlander! Wel half Arubaans en met een internationale achtergrond. Toen ik vijf was verhuisden we naar Berlijn, waar ik in het Duits heb leren lezen en schrijven. Toen we terug naar Nederland verhuisden leerde ik Nederlands, maar omdat we misschien naar Spanje zouden vertrekken switchte ik naar de internationale school. Nooit naar Spanje gegaan, wel op die school gebleven. Dus vanaf toen ging alles in het Engels.

Dus je bent eigenlijk drietalig- wat handig!
Duits spreek ik eigenlijk alleen nog als ik een paar biertjes op heb. Maar het is inderdaad fijn om als copywriter twee talen aan te kunnen bieden. Al ligt Engels me net iets meer dan Nederlands. Ik werk ook voornamelijk als Engelstalige copywriter.

Je werkt al een poosje voor VideoAgency. Waar kennen we je van?

De website van VideoAgency en een aantal voice-overs voor Port of Rotterdam, Tesla, InnovationQuarter, Bend, en een paar interactieve video’s. Alles waar een flinke dosis Engelse tekst voor nodig is, eigenlijk.

Wat is voor jou als tekstschrijver het grootste verschil tussen tekst voor copy en tekst voor voice-overs?
Het mooie van een voice-over is dat je een gelaagd verhaal kunt vertellen, niet alleen met woorden maar ook met beeld, timing, muziek, tonen, grafische elementen. Ik kan daar echt helemaal in opgaan. Dan sluit ik me thuis af, koppie koffie erbij, een beetje dromen en schrijven erover, tot ik een verhaal heb staan. De uitdaging is dat je binnen een vrij beperkt kader op een creatieve manier een verhaal tot leven brengt dat ook nog eens functioneel is. En als dat dan lukt, dat is echt mooi!

Teksten en video’s worden steeds korter. Hoe zie jij je rol als copywriter veranderen?
Met of zonder tekst, en hoe lang je video ook is, je moet toch een verhaal blijven vertellen dat boeit. Karakters neerzetten, persoonlijkheden creëren, werelden verzinnen. Dat kan je niet door een computer laten doen, en zonder verhaallijnen heb je geen video. Ik blijf dus gewoon verhalen vertellen die raak zijn!Bekijk ook