Vijf vragen met…producer Anouk van der Stel

Ze is pas 33, maar eigenlijk al een oude rot in het vak. Meet onze producer Anouk!

Ook Anouk begon bij VideoAgency als freelancer. Gelukkig wisten we haar al snel te strikken als fulltime producer. En daar zijn wij belachelijk blij mee.

Hoi Anouk! Hoe ben jij in deze industrie terecht gekomen?
Ik ben er gewoon ingerold. Toen ik 18 was en ging studeren had ik niet kunnen bedenken dat ik op mijn 33e dit werk zou doen. Wat dat betreft ben ik heel erg voor een tussenjaar na de middelbare school. Aan de andere kant: ervaring is misschien wel de enige manier om er echt achter te komen wat je wilt.

En nu werk je als producer in Rotterdam. Waarom VideoAgency?
Na een fijne tijd bij Kingsday in Amsterdam ben ik vrijwilligerswerk gaan doen in Kenia, en daarna nagedacht over wat ik wilde gaan doen. Even iets anders, of dichter bij huis (ik woon in Den Haag). Ik begon toen als freelancer bij VideoAgency, en dat beviel goed! Het is een fijn, jong en enthousiast team waar ik graag m’n ervaring mee deel. Ik kwam altijd al vaak in Rotterdam, en ben blij hier weer terug te zijn en er te werken. Ik heb die ‘niet lullen maar poetsen’ mentaliteit wel gemist!

Vrijwilligerswerk in Kenia in plaats van een paar weken met een cocktail op het strand. Waarom?
Ik vind mijn werk heel leuk, maar ik doe ook graag dingen ernaast waarvan ik het gevoel heb dat het zin heeft, iets bijdraagt aan een groter goed. In Kenia was ik vrijwilliger bij Join for Joy, een organisatie die sport- en spelactiviteiten organiseert voor kinderen uit sloppenwijken.
Zo’n periode werkt relativerend. We zijn allemaal zo druk elke dag om deadlines te halen, stressen om kleine dingen die er eigenlijk niet toe doen. Het is goed om in je achterhoofd te houden dat er ook een andere wereld bestaat.

Moet je het land uit om die andere wereld te zien?
Zeker niet. In november begin ik met vrijwilligerswerk in een asielzoekerscentrum, om culturele en creatieve activiteiten voor kinderen te helpen organiseren. De activiteiten zorgen voor een stukje afleiding, maar zijn ook een manier om hun ervaringen te verwerken en talenten te ontwikkelen.
Ik denk dat het echt goed is om niet alleen met jezelf en je werk bezig te zijn: zo breek je de bubbel, en voorkom je dat je niet te veel gaat navelstaren.

Wat voor soort project zou je graag nog een keer doen?
Een korte film, of een documentaire, iets met een maatschappelijk thema dat ertoe doet. Non-fictie raakt me altijd meer dan fictie, of iets gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Ik vind De Vliegeraar, het boek, een prachtig voorbeeld. Een aangrijpend verhaal, semi-autobiografisch, leerzaam. En ook City of God, vooral omdat bijna alle acteurs gewoon uit de favela kwamen.
Maar iets als Le Tout Nouveau Testament doet me ook goed. Grappig en origineel!Bekijk ook