Vijf vragen met…freelance regisseur Bert de Vries

Verslaggever, eindredacteur, samensteller, regisseur: Bert de Vries is het allemaal. Hij werkte onder andere voor SBS, Endemol, MTV, Red Bull Media, en natuurlijk VideoAgency. Een videomaker die mensen wil helpen en emotioneren met zijn producties. Meet Bert!

Hoi Bert! Jij maakt zowel journalistieke reportages voor de televisie als corporate en online commerciële producties. Wat is het grootste verschil tussen de twee?

Tegenwoordig is er nog maar weinig verschil. Wat op TV komt, komt vaak ook online, en vice versa. Het maakprocess is wel anders, vooral de snelheid. Bij een productie voor VideoAgency hebben we vaak minimaal een paar weken, voor Hart van Nederland moet je ’s ochtends ergens draaien, ’s middags monteren, en ’s avonds wordt het uitgezonden. Bij online en corporate video’s is het process langer en kijken er meer mensen mee. Maar uiteindelijk is het allemaal hetzelfde: je wilt een video maken die mensen leuk vinden, snappen, begrijpen, in ieder geval een video die het verschil maakt. Of dat nou een nieuwsitem of corporate video of speelfilm is, het moet allemaal een bepaalde emotie oproepen.

Van welke soort producties word jij gelukkig?

Video’s waar je mensen mee helpt. Ik deed ooit een item over een vrouw met een gehandicapte zoon van wie de gehandicaptenbus was gestolen. Na de uitzending herkende iemand de bus en werd hij teruggevonden. Dat is toch mooi! Je merkt dat mensen er iets aan hebben als ze hun verhaal kwijt kunnen, als er aandacht is voor hun probleem. Dat is vaak al genoeg. Maar ook met commerciële producties help je mensen. Zo regisseerde ik laatst de nieuwsvideo van de campagne voor KPN Safelock, een fietsslot dat de signalen van en naar je telefoon uitschakelt als je aan het fietsen bent, waardoor je niet afgeleid wordt. De campagne won een Eurobest Innovation Award, en het nieuws werd wereldwijd opgepikt. Ik zag onze beelden voorbij komen op Duitse, Amerikaanse, en zelfs Chinese websites. Dat is natuurlijk ook kicken! En het is een campagne met een belangrijke boodschap.

Voor zo’n commerciële of corporate video heb je meestal te maken met veel verschillende meningen en visies. Hoe zorg je ervoor dat iedereen happy is met de uitkomst?

Ik vergelijk video maken vaak met een trechter. Alles valt erin, en het moment voordat je alles gaat maken is de trechter op z’n kleinst. Dan ga je keuzes maken, filteren, en wat er uit de trechter komt is een concreet plan waarin alles vast staat. In het begin mag iedereen wat roepen, maar op het moment dat je gaat produceren moeten alle keuzes zijn gemaakt. Dat betekent niet dat je niet creatief mag of kan zijn, maar die creativiteit moet wel in de juiste volgorde. Georganiseerd creatief zijn, daar hamer ik echt op. Je kan van alles verzinnen, maar doe het op de juiste volgorde en maak op tijd keuzes.

Goed advies! Heb je nog meer wijze woorden? Bijvoorbeeld voor jonge creatieven die net begonnen zijn in de industrie?

Ik hoor mensen soms een beetje klagen dat ze hun creativiteit niet kwijt kunnen in hun werk, dat ze het gevoel hebben vast te zitten. Als je meer creativiteit wil: maak gewoon iets voor jezelf. Iets waar waar je gelukkig van wordt. Als je gemotiveerd bent is er altijd tijd om mooie dingen te maken. Creativiteit is een keuze.

In je profielfilmpje op de website laat je een scène zien. Welke scène is dit en wat betekent het voor je?

Dat is een scène uit de Great Train Robbery, een van de allereerste bioscoopfilms uit 1903. Een silent movie van maar 12 minuten. Hier zie je Justus D. Barnes, die de rol speelt van ‘bandit who fires at camera’. Het hele shot slaat nergens op, het past niet eens in de film. Maar het was zó vernieuwend toen, mensen doken gewoon weg omdat ze dachten dat het echt was. Veel technieken die je in deze film voor het eerst zag, worden nog steeds gebruikt. Heel inspirerend.    Bekijk ook