VIDEOAGENCY VERGROOT HET BEREIK VAN HET MBO ONDERWIJS

Ouders en leerlingen denken niet snel aan een mbo-opleiding als vervolgopleiding. Waarom niet vragen wij ons af? Het MBO biedt mogelijkheden voor iedereen die een vak wil leren en een leven lang wil ontwikkelen. GuiltyPeople heeft VideoAgency benaderd om samen het format uit te werken in een videoproductie: een spannende ambassadeursverkiezing in de vorm van een online realityshow op YouTube. Belangrijk bij de totstandkoming van de serie was geloofwaardigheid: echt en puur. Deze afleveringen worden een aantal weken na elkaar via YouTube gedeeld. De presentatie is in handen van Jan Versteegh. De serie is te volgen via het YouTube kanaal van Dit is mbo.

DE VRAAG

Om het MBO onder de aandacht te brengen bij middelbare scholieren in Nederland is VideoAgency gevraagd om een videocampagne te bedenken.
Een uitdaging die wij natuurlijk graag aannemen. De videocampagne krijgt de volgende 3 doelstellingen mee:

 1. Geef het MBO een (nog positiever) gezicht.
 2. Laat zien dat MBO’ers  met twee benen in de maatschappij staan (drievoudige kwalificatie)
 3. Zoek de Landelijke Ambassadeur MBO 2021.

ONZE AANPAK

Jaarlijks organiseert de MBO Raad een zoektocht naar dé landelijke ambassadeur van het MBO. Waarom een ambassadeur? Een ambassadeur werkt aanstekelijk en laat horen én zien dat het MBO voor hen en voor de maatschappij belangrijk is. Alle deelnemende MBO-scholen nomineren jaarlijks hun eigen ambassadeur voor deze landelijke verkiezing en een onafhankelijke jury beoordeelt vervolgens hun prestaties. 

Ook dit jaar is er een verkiezingscampagne gestart. De MBO raad heeft met VideoAgency zijn de resultaten en leanings uit voorgaande wervingscampagnes besproken en dat heeft geresulteerd in een nieuwe wervingscampagne gericht op 50 scholen in Nederland. Een uitstekende sprinkplank voor een succesvolle videocampagne. Met het videoformat ‘MBO’ers pakken aan is VideoAgency de strijd aangegaan om de nieuwe landelijke ambassadeurs te selecteren.

Maar hoe bereik je ambassadeurs? Elke regio in Nederland krijgt een persoonlijk introductie in eigentijdse taal welke geschikt voor jongeren tussen de 12-25 jaar. Door regionale targeting en subtiele personalisatie als plaats, provincie en de naam van de school zal de engagement met de video toenemen omdat de video content simpelweg relevanter en persoonlijker wordt omdat het dichterbij voelt. Samengevat; inhoudelijke herkenbare verhalen in een herkenbare omgeving. Het format bevat 1 overkoepelend thema, 3 regionale targetgroepen, 5 beoordelingscriteria, 3 challenges, 3 finalisten en 1 landelijke ambassadeur! 🙂 Gaat het je al duizelen?

Het is belangrijk om voor de verschillende kanalen passende (video) content te maken. Het idee is om door gerichte micro targeting de doelgroepen te bereiken. Elke vorm van video content die geproduceerd wordt moet bijdragen aan de gestelde doelstellingen. Dit gebeurt met het Touch-Tell-Sell model. Korte teasers werken als mini-programma’s die het merk en gevoel van MBO-ers Pakken Aan kunnen laden. Daarbij zorgt deze snack size content voor extra contact momenten wat zorgt voor meer bereik. 

 Videocontent wordt gemaakt voor;

 1. Eigen kanalen & Platforms (Facebook, Instagram, Youtube en Twitter)
 2. Sponsored content + google ads
 3. Linkedin
 4. Presskit gemaakt voor lokale en regionale media en voor de eigen kanalen van scholen die meedoen

HET RESULTAAT

 • Gemiddeld 10.000 views per aflevering
 • Bijna 1000 nieuwe abonnees 
 • Ruim 13k klikken
 • 9 miljoen vertoningen
 • Uitkijkratio van 32%