Awareness Video Campagne | Comité 14 Mei

Ter gelegenheid van de 85-jarige herdenking heeft het Comité Herdenking 14 mei het initiatief genomen voor een bijzonder project: ‘De namen van 14 mei 1940’.

Situatie

Op 14 mei 1940 werd Rotterdam in het hart getroffen door een verwoestend bombardement.

In opdracht van het comité bedenken Mothership en Video Agency een indrukwekkende campagne, waarbij tussen 6 en 14 mei de namen en -waar mogelijk- de gezichten – van 711 omgekomen Rotterdammers worden geprojecteerd op gebouwen en schermen verspreid door de stad.
In plaats van de gebouwen en de verwoesting, staan dit jaar de slachtoffers zélf centraal. Om de slachtoffers weer onderdeel te maken van de stad verschijnen hun namen en portretten in de publieke ruimte – een krachtig eerbetoon aan wie zij waren. Voor veel nabestaanden betekent dit méér dan herdenken alleen: het geeft hen de mogelijkheid om hun dierbaren zichtbaar te maken en het gesprek aan te gaan over een verdrietige gebeurtenis die vaak onbesproken bleef. De beelden maken diepe indruk. Voor nabestaanden is het een troostrijke manier om herinneringen te delen, emoties te uiten en samen stil te staan bij wat verloren is gegaan.

Initiatiefnemer Susan Hogervorst benadrukt dat het project mensen uitnodigt om zich persoonlijk betrokken te voelen:
“Het zijn niet alleen anonieme namen.
Het is geschiedenis die ons allemaal raakt.”

Aanpak

Juist in een tijd waarin we dagelijks overspoeld worden met vluchtige beelden, zorgt deze verstilde en publieke vorm van herdenken voor een diepe impact. De kracht van het project ligt in de visuele aanwezigheid van de gezichten in de stad – ook voor jongere generaties, die het bombardement alleen uit boeken of verhalen kennen. Het maakt het verleden invoelbaar in het nu.
De officiële start van ‘De namen van 14 mei 1940’ vond plaats op dinsdag 6 mei in de stationshal van Rotterdam Centraal. Burgemeester Carola Schouten onthult daar de eerste projectie op een groot scherm: de namen van de 711 slachtoffers, gevolgd door enkele portretten van de overledenen. Bij de opening waren vele nabestaanden met hun familie aanwezig.

Een herdenking die resoneert

Na deze mooie start verschijnen de projecties door heel Rotterdam – van het KPN-gebouw op de Kop van Zuid tot Ahoy, en van de schermen op Binnenwegplein, Lijnbaan en Westblaak tot Zuidplein, en op een aantal schermen in de metrostations – waardoor het eerbetoon een indrukwekkende, stadsbrede aanwezigheid kreeg.

Een van de meest bijzondere projecties was te zien op een monumentale boom bij het Bilderberg Parkhotel aan de Westersingel — een plataan die het bombardement heeft overleefd.

Het project ‘De namen van 14 mei 1940’ krijgt een overweldigende hoeveelheid media-aandacht. Er verschijnen artikelen en reportages in toonaangevende kranten zoals het AD, De Telegraaf, De Havenloods en De Twentsche Courant Tubantia. Ook op televisie blijft het project niet onopgemerkt: het kreeg uitgebreide aandacht in landelijke nieuwsprogramma’s zoals Nieuwsuur en Hart van Nederland, waarin de menselijke verhalen en visuele impact van de projecties centraal stonden. Met een bereik van vele honderdduizenden mensen benadrukte de media-aandacht het maatschappelijke en emotionele belang van dit bijzondere herdenking initiatief.

Campagne en idee: Mothership & VideoAgency
Creatie: Jeroen Everaert & Andre Freyssen
Concept: Michiel de Graaff& Andre Freyssen
Art direction: Michiel de Graaff
Redactie: Susan Hogervorst & Andre Freyssen
Project coördinatie: Petra van Zon
Project financiering: Vincent van Zon
Productie VideoAgency: Manon Overgaauw
Technische Realisatie: Jurgen van Oelen
Coördinatie communicatie: Yvette van Dael
PR: Miss Publicity
Technisch advies: Erwin Domselaar

Met grote dank aan: Havenbedrijf Rotterdam, Ocean Outdoor, merkalliantie Make it Happen, kabinet van de Burgemeester van Rotterdam | Daniel Valencia

““Het portret van mijn oma wordt door heel veel mensen gezien. Dat doet onze familie zo goed. Het is belangrijk dat haar verhaal blijft leven.” — Jeroen Huijsdens, nabestaande”