Videomarketing in Rotterdam: 10 tips!
We geven je 10 tips. Van tekst naar beeld. Dat is de grote trend. Welk kanaal je er ook bij pakt: er is video te zien. Via social media, als je zit te wachten op het Centraal Station van Utrecht, Amsterdam of Rotterdam, of op de bank hangend via YouTube video’s bekijken. Overal en altijd is er video. Daarmee zijn er talloze manieren om jouw verhaal in beeld te brengen. Hoe? We geven je de beste video marketing trends voor 2023. Doe er je voordeel mee.
1. Video als onderwijstool
Er zijn veel lijstjes over video voor 2023. De kans is groot dat je e-learning ziet staan (bijvoorbeeld Marketingtribune, Wistia of Moovly). En daar sluiten wij ons helemaal bij aan. Van yoga tutorials tot college registraties en interne scholingen om personeel te trainen. E-learning is hot. Waarom? Het is een ideale manier om ingewikkelde en droge materie toegankelijk en leuk te maken. Je bereikt er mensen mee buiten het klaslokaal en maakt bovendien informatie beschikbaar op momenten dat je publiek het wilt. Ofwel: flipping the classroom. Tel daarbij op dat ze ook nog hun eigen lespakket kunnen samenstellen en je hebt een laagdrempelige manier om lesmateriaal aan te bieden. Telkens het wiel opnieuw uitvinden hoeft daarvoor niet, want je kunt makkelijk een bibliotheek aanleggen en materiaal hergebruiken.
2. Totaalbeleving met 360˚video
Een trend die zich in 2018 al ontwikkelde en zich voortzet in 2023. Een uniek kijkje nemen in een normaal niet toegankelijke plek, zoals het RPA8 schip? Of alvast kijken waar je logeert, zoals in het Marriott hotel? Het wordt mogelijk met 360˚ video. Je geeft je gebruikers of klanten een ervaring alsof ze er echt bij zijn. Terwijl ze in werkelijkheid misschien in hun pyjama met een zak chips op de bank zitten. Je geeft ze net dat beetje extra. Je geeft ze meer dan een video. Je geeft ze een ervaring. Er worden namelijk meer zintuigen aangesproken dan bij normale video. De hersenen worden als het ware voor de gek gehouden, waardoor de ervaring sterker wordt dan iemand normaliter zou hebben. Heb jij een bedrijf in Rotterdam en wil je aan de slag met videomarketing? Neem dan contact met ons op! Om bezoekers van de Wereldhavendagen het gevoel te geven aan boord te zijn van het nieuwste patrouilleschip hebben we een 360˚ video gemaakt van de RPA8.
3. Nieuwe werelden met virtual reality video’s
Hand in hand met 360˚ video gaat virtual reality. Een manier om werelden mogelijk te maken die anders niet mogelijk zijn. Je kunt het inzetten voor bijvoorbeeld opleidingen. In Amerika leerde Lowe’s zijn klanten door middel van VR om hun huis op te knappen. Tegelwerk bijvoorbeeld of een hekje verven. Het blijkt dat 26% meer informatie blijft hangen dan bij normale YouTube tutorials. Niet gek vinden wij.
4. Do it live
Live video streams worden nog relevanter dan ze nu al zijn. Facebook live, Instagram live, livestreams op YouTube, webinar platforms. De vraag naar live video is groot en kan daarom echt niet missen in dit rijtje. Naar verwachting omvat live video over twee jaar 13% van de internet video traffic. Waarom het zo populair is? Met name door de persoonlijke benadering en het gevoel echt contact te hebben. Er kan interactie plaatsvinden. Vragen worden meteen beantwoordt. Er is verbinding. En in een wereld waar je zowat doodgegooid wordt met content is dat wat we allemaal willen.
Een andere reden waarom live video zo goed werkt, is de betere zichtbaarheid. Het wordt dan ook door de social media platforms gestimuleerd en het werkt zelfs beter dan een reguliere video op de feed. In het geval van Instagram wordt bijvoorbeeld maar liefst 70% van de content die geplaatst wordt niet tot nauwelijks gezien. Live video daarentegen wordt als eerste geplaatst in de stories. Bovendien kunnen volgers hier een melding van ontvangen. Bij Facebook is dit niet anders. Het resultaat? Meer bereik dan een regulier geplaatste video.
Ten slotte werkt live video goed, omdat er specifieke kennis gedeeld wordt die slechts tijdelijk beschikbaar is. Er ontstaat hierdoor ‘fear of missing out’. De drang om te kijken en erbij te zijn, zorgt ervoor dat mensen aanhaken en het bereik groter is. Het aantal gekeken minuten van een live webinar ligt dan ook hoger dan bij de on demand versie.
5. Video in je broekzak
We brengen met zijn allen steeds meer tijd door op onze mobiele telefoon. Niet alleen om te bellen of WhatsAppen. Nee, ook om content te verslinden en informatie te vergaren. En niet te vergeten: tijd doden tijdens het wachten op een collega, wc-bezoek of in de trein en bus. Van de tijd die we op onze mobiel doorbrengen, spenderen we zo’n 30 tot 45 minuten per dag aan het bekijken van video. Handig dus om video ook mobielvriendelijk te maken. Wat betekent dat? Vierkante video’s. Vierkante video’s krijgen meer interactie en dus meer bereik. Dit komt doordat ze meer ruimte van het scherm in beslag nemen en de volgende post in de feed daardoor minder opvalt. Een ander videoformaat wat hierbij belangrijk is, en we ook in 2018 al konden zien, is de verticale video. Deze video’s zijn ideaal voor gebruikers die via mobiele telefoon op diverse social media platforms jouw video’s bekijken. In het bijzonder stories. Net als bij vierkante video blijkt dat verticaal het beter doet dan de normale variant. Deze video voor Onderwijs010 is speciaal gemaakt voor Facebook.
6. Micro-momenten scoren
We spenderen veel tijd online. Zowel op onze laptop als op onze mobiel. Dat doen we niet lang achter elkaar, maar dat zijn telkens momenten. Bijvoorbeeld om informatie op te zoeken, iets aan te schaffen, iets ontdekken. Kortom momenten waarin we sneller tot actie over gaan. In die momenten moet de content niet alleen op het juiste moment op de juiste plek zijn. De content moet ook nog eens snel de aandacht pakken. Ook in de micromomenten speelt video een belangrijke rol. In deze video van Google wordt goed duidelijk wat micro-momenten zijn en hoe ze getriggerd worden.[/vc_column_text][vc_video link=”https://youtu.be/cplXL-E1ioA”][vc_column_text]
7. Online video advertenties
Nu we het toch over online aanwezigheid hebben: de verschuiving van reguliere televisie naar online kijken is al jaren aan de gang. Dit wordt alleen nog maar meer en meer. Alleen al op mobiel bereikt YouTube meer mensen dan welke TV-zender dan ook. Wanneer je gaat adverteren, wil je natuurlijk daar zitten waar je doelgroep ook zit: online. Pre-rolls op YouTube of RTLXL bijvoorbeeld. Deze video’s dienen kort en krachtig te zijn. Advertenties van maximaal 6 seconden zijn helemaal zo gek nog niet. Ditzelfde geldt voor advertenties op social media. Volgens Sprout Social moeten videoadvertenties in de stories zelfs binnen een seconde de aandacht grijpen. Los van de verschuiving van offline naar online videocampagnes is er nog als bijkomend voordeel dat je veel specifieker je doelgroep kunt bereiken door bijvoorbeeld te re-targetten.
8. Persoonlijke 1-op-1 video’s
Eigenlijk alles wat je normaliter doet voor klantenbinding in tekst, maar dan in video. Bijvoorbeeld een aanbieding na het inschrijven op de nieuwsbrief. Je klanten bedanken voor hun tijd en vertrouwen. Een follow-up na een goed gesprek. Of een kerstgroet. Een onderscheidende manier om de verbinding te zoeken in een tijd dat de gemiddelde persoon zo’n 120 mailtjes op een dag ziet. Uit onderzoek blijkt dat mails met gepersonaliseerde video’s 500% meer conversie hebben.
9. Zakelijk vloggen
Het principe hoe persoonlijker hoe beter lijkt ook door te werken in de opkomst van het zakelijk gebruik van vloggen. Ook hier is de trend al langer bezig, maar we zien nu ook steeds meer vlogs ingezet worden voor bijvoorbeeld recruitment doeleinden. Ook de kwaliteit van de vlogs worden steeds beter. Vloggen is voor ondernemers een ideale manier om hun menselijke kant te laten zien. Op die manier voelen mensen zich meer verbonden met het bedrijf en zijn ze eerder geneigd zaken te doen. Een voorbeeld van een succesvolle zakelijke vlogger is zakenman Gary Vaynerchuk met bijna 2 miljoen YouTube abonnees.
10. Interactieve video
Last but not least, interactieve video. Video waarbij de kijker zelf kan kiezen. Zo kan hij zelf kiezen wat hij interessant om te zien. Ook kan hij zelf het tempo bepalen. Interactieve video’s zijn efficiënter en effectiever bij het overdragen van informatie. Een belangrijk ingrediënt voor een goede interactieve video is de modulaire verhaalstructuur. Niet alleen voor de overzichtelijkheid, maar ook doordat de inhoud flexibel is. Zo is één video voor meerdere versies geschikt. Denk hierbij aan een interactieve video voor het aanvragen van een paspoort bij een gemeente.
Daarnaast is interactieve video bruikbaar voor bijvoorbeeld het werven van nieuw personeel. Een goed voorbeeld hiervan is Albert Heijn. Zij gebruiken interactieve video in combinatie met een online sollicitatieformulier om jongeren te werven. En met resultaat.
Tot slot
Er zijn natuurlijk nog veel meer video trends te spotten dan we hierboven beschreven hebben. Dit zijn wat ons betreft de grootste voor komend jaar. Dat video belangrijker wordt, is overigens ook te merken aan het feit dat Google video’s makkelijker vindbaar maakt. Een paar jaar geleden was een foto nog beter vindbaar dan een video. Tegenwoordig is dit niet meer het geval. Video is altijd en overal. En daar zijn we bij VideoAgency uiteraard blij mee. Het maakt ons werk relevanter en we maken meer mensen blij.
Wat we als laatste nog willen meegeven, is dat wat jij als organisatie ook gaat doen op het gebied van videomarketing: maak een plan. Doe niks zonder strategie. Anders is het gokken of wat je doet werkt. En werkt het niet? Dan is het gewoon weggegooid geld. Hoe mooi je video ook is. Wil je advies hierin: de koffie staat altijd voor je klaar.
Videomarketing in Rotterdam. Wil je meer weten of vrijblijvend in contact met ons komen? Laat dan een bericht achter op onze contactpagina!