40% meer sollicitaties voor jouw vacature? Laat een interactieve video maken en maak het verschil!

Een interactieve video laten maken bij een vacature; de voordelen op een rij!

Wanneer je besluit om voor video te gaan bij de werving van kandidaten, komen er een aantal uitdagingen bovendrijven. Kandidaten aantrekken en boeien met video vraagt om focus en keuzes maken. Potentiële medewerkers hebben verschillende interesses en daar zit nou net de crux. Als je aan alle interesses wilt voldoen, krijg je een video die zo lang is dat ie totaal niet meer relevant is. Of er ontstaan tal van verschillende versies, waardoor je de kijker wellicht helemaal kwijtraakt. Daar moeten we een stokje voor steken. Want, het is wel degelijk mogelijk om je als organisatie te onderscheiden. Om een eenduidig verhaal te laten zien en daarmee goed de verwachtingen te managen voor de vacature. Met als gevolg een sterke aanwas van kandidaten. Hoe dit precies werkt? Dat leg ik je nu uit.

Een interactieve video laten maken; hoe gaan we te werk?

Oké, interactieve video staat op je verlanglijstje. De eerste stap is om contact te zoeken met een videoproducer voor een gesprek. Dit gesprek vormt de basis van een videoconcept. Hiermee worden de cultuur en ziel van de organisatie in één oogopslag duidelijk weergegeven voor de kijker, en dus potentiële medewerker. Want, kandidaten kiezen toch echt voor de ziel van een organisatie. Videoproductie kan heel uitgebreid en tijdrovend zijn, maar in het geval van interactieve video is dit niet altijd nodig. Het is juist de kunst om het niet te gelikt te maken, maar gewoon te laten zien zoals het is. Iets om daarbij in het achterhoofd te houden is beleving. Wees je bewust dat de kwaliteitsbeleving gekoppeld wordt aan jouw merk of organisatie. Na het videoconcept is het tijd voor de verhaallijnen.

Aan de slag met verhaallijnen

Verhaallijnen bedenken voor een interactieve video werkt net even anders dan bij een lineaire video. Bij een normale video maak je een videoscript met één bepaalde route. Interactieve video’s hebben meerdere visuele routes nodig, zodat de kijker keuzes kan maken binnen de video. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om de eerste 20-30 seconden te wijden aan de kernwaarden van jouw organisatie. Dit zijn namelijk waarden die voor iedereen van toepassing zijn. Met deze eerste seconden houd je de aandacht vast van de kijker. Dan volgt al snel de keuze en creëren we in het script meerdere visuele routes. Daarmee voorkom je dat een kijker afhaakt bij niet relevante content voor die persoon.

Hoe ziet een werkdag eruit?

Na de algemene kernwaarden kan de kandidaat direct zelf een keuze maken door het bekijken van een specifieke vacature. Dit is je kans om concrete informatie over de vacature te delen. Wat is het salaris? Wat zijn de arbeidsvoorwaarden? Hoe ziet een werkdag eruit? Wie zijn jouw collega’s? Zo creëer je oprechte interesse, ofwel interest als we het AIDA-model aanhouden. Dit is hét moment om ‘m in te koppen. Dan volgt de laatste en meest belangrijke fase, namelijk de action fase. Jawel, het realiseren van conversie. Zorg dat je nog maar één klik verwijderd bent van een match. Denk bijvoorbeeld aan een contactformulier of buttons voor een terugbelverzoek. Goede call to actions (CTA’s) zorgen ervoor dat kandidaten niet de aandacht verliezen in deze cruciale fase. Zo, nu hebben we de opbouw van jouw video besproken. Zodra de video gemonteerd is plaatst je de interactieve video op een online omgeving zoals een werken bij-pagina of een specifieke vacaturepagina. Bedenk goed welk platform en welke videoplayer je hiervoor gebruikt. Er zijn diverse platformen beschikbaar voor jouw interactieve video’s. Denk aan Blue BillyWig en Ivory Studio. Het grootste voordeel dat je hiermee behaalt is het inzicht in het klikgedrag van je kijkers.

Een interactieve video laten maken: de cijfers

Laten we een voorbeeld geven van een eigen productie, ofwel sigaar uit eigen doos. In een vorig artikel heb ik verteld over ons videoproject voor Albert Heijn. Het resultaat? 

  • 40% meer aanmeldingen dan via traditionele media
  • 3,23 minuten interactieve kijktijd per bezoeker
  • 12,6% vult de sollicitatie compleet in

We schreven al dat de conversie een pluspunt is van interactieve video en ook deze campagne heeft dat dubbel en dwars onderstreept. Als afsluiter zet ik graag nog even de voordelen van interactieve video voor je op een rijtje.

 

Wil jij een interactieve video laten maken?

En nu van willen naar doen. Van idee naar realisatie. Een interactieve video laten maken dus! Maak gebruik van interactieve video voor je recruitmentproces en onderscheid je organisatie van de rest. Steek er met kop en schouders bovenuit door met één goede video een goede weergave te geven van de organisatiecultuur. Je bent tegelijk bezig met verwachtingsmanagement richting kandidaten én trekt sterkere profielen aan voor je vacature. Voor de kandidaat is de drempel voor solliciteren ineens een stuk lager, en dan is het al helemaal handig als je er direct een call to action aan toevoegd. Zo bied je ze de kans om direct te solliciteren of bijvoorbeeld een cv te uploaden of een LinkedIn profiel te koppelen. Zo dan, ben jij klaar voor interactieve video? Neem contact met ons op en vraag een gratis offerte op.

Alfred Noomen – Creatief Strateeg VideoAgency.