Mei 2023 | De briefing van een videoproductie: wat verwachten wij van onze klant en wat kan onze klant van ons verwachten?

Bij VideoAgency zien we video niet enkel als een product maar als een service. Wij adviseren in en maken alles wat met bewegend beeld te maken heeft. De mogelijkheden zijn groot en moeten aansluiten bij het doel dat jij wil bereiken. Korte snappy content, brandmovie, sfeervolle wall art, documentaire, serie, animatie… Elke vorm heeft weer zijn eigen voordelen. Wij denken heel graag mee van het begin tot het eind. We beseffen ons dat niet elk bedrijf alle mogelijkheden kent. Daar helpen we graag bij. We ontzorgen van het moment dat jij hebt besloten beeld te gebruiken in je communicatie tot aan de verspreiding op het juiste platform. 

Je hoeft dus nog helemaal niet te weten hoe de videoproductie er precies uit moet gaan zien, maar er is een reden dat je de aanvraag doet. Neem deze reden als uitgangspunt. Het is altijd goed om de wensen uit te spreken, maar het is misschien wel nog belangrijker om te vertellen waarom deze wens er is of hoe deze is ontstaan. Door de achterliggende redenen mee te geven hebben wij de ruimte om onze kennis en creativiteit goed in te zetten en jou optimaal te adviseren in alles dat bewegend beeld voor jou kan doen.

Maar het begint natuurlijk bij het eerste contact en de eerste aanvraag. Kijk of je de volgende drie elementen voor jezelf al helder hebt:

  • Boodschap: Wat is de kern van het verhaal?
  • Doelgroep: Wie moet jouw boodschap horen/zien
  • Doel: Hoe moet de doelgroep zich voelen/wat moeten ze denken na het zien van de boodschap?

 

Ga in gesprek!

Het is belangrijk dat we een goed beeld hebben of krijgen van jouw boodschap, doelgroep en doel. Door vragen te stellen en de aanvraag regelmatig samen te vatten komen we gezamenlijk een goede invulling van deze basis elementen en krijgen wij een beeld hoe we jouw doel gaan bereiken. 

Maak je niet druk als je nog niet precies weet wat bijvoorbeeld de boodschap is of als het allemaal nog nieuw is. Wij weten precies welke vragen we moeten stellen om samen tot een mooi vertrekpunt te komen. 

We vragen bijvoorbeeld waar gevoeligheden liggen. Wat moeten we absoluut niet zeggen/laten zien? Waar zitten angsten en/of frustraties bij de doelgroep? Daar zit veel informatie in. Of er wordt wat verder doorgevraagd naar de boodschap. Waarom is deze informatie nú relevant of belangrijk om te vertellen? 

 

De valkuil

Natuurlijk ga je tijd, energie en geld steken in deze video en daarom wil je zoveel mogelijk uit de video halen. Logisch! Toch zien we ook vaak dat er om deze reden meerdere doelgroepen wilt aanspreken of juist bij dezelfde doelgroep meerdere doelen formuleert. Ook logisch, maar wel de grote valkuil bij het ontwikkelen van een video. Een duidelijke doelgroep en een duidelijk doel geven richting. Hoe meer dit er worden, hoe minder doelgericht en impactvol de video uiteindelijk gaat zijn. 

One size fits no one!


Praten over prijzen?

Ja graag! Hoe eerder wij een beeld hebben van jouw budget, hoe beter wij jou kunnen adviseren wat daarvoor mogelijk is. 

Je kunt het een beetje zien als het bouwen van een huis. We kunnen onze architect een prachtige vrijstaande woning laten schetsen, maar met het budget voor een klein rijtjeshuis moeten we of opnieuw beginnen of bezuinigen op materiaalkosten en manuren. 

We willen dat jij gelukkig bent met je huis zonder toestanden. Wij bouwen dus liever een charmant en kwalitatief rijtjeshuis waar we zelf ook in zouden willen wonen. 

Laat geld vooral geen taboe zijn. Je mag ons hier alles over vragen. Hoe duidelijker wij weten wat jij kunt en wil besteden, hoe beter we kunnen vertellen wat je voor dat geld kunt krijgen en waar de kosten in gaan zitten. 

 

Credits afbeelding: Marcial Arts, licentie: CC BY-NC-SA