Verzin eens een betere openingszin: start met een dilemma

Dilemma’s aankaarten vraagt om lef! Kortgeleden kreeg ik tijdens een videocall een inzicht. Opzich heb ik dat wel vaker gelukkig, maar dit kwam echt binnen. Gert Slob van gedragsverandering.nl gaf aan dat het aantal views van een geplaatste video eigenlijk van ondergeschikt belang is. Het gaat namelijk om positieve gedragsverandering, en om dat te realiseren kies je bewust voor een andere manier van communiceren met je doelgroep. Namelijk door een dilemma aan te kaarten. Als videostrateeg ging m’n hart sneller kloppen…

Gedragsverandering voor dummies

Een andere manier van communiceren dus volgens Gert Slob, maar hoe zit dat dan precies? Als ondernemer overkomt het mij ook weleens. Het stevig neerzetten van een corporate verhaal wordt nu eenmaal gezien als krachtige communicatie – je weet immers waar je voor staat en wat je wilt uitstralen. Maar het is ook eenzijdig zenden, waardoor je een groot deel van je doelgroep niet bereikt.

Wat ik geleerd heb in mijn zoektocht naar dilemma-communicatie, is dat je vooral mag openstaan voor een nieuwe zienswijze. Ik neem je even mee. Ik spitte door een aantal artikelen van Guido Rijnja, expert op het gebied van dilemmalogica en geloof me, het is nog interessant ook. Er blijkt zelfs een methode ontwikkeld te zijn die je kan aanhouden als je hiermee wilt starten. 

  • Erken de zorgen: welke groep is betrokken het dilemma.
  • Laat de verschillende zienswijzen zien: er is geen goed of fout.
  • Bied perspectief: wat zijn de vervolgstappen?

Nou, dan weten we nu dat het goed is om een werkwijze te hebben. Maar je zal ook aan de bak moeten met vervolgstappen wil je er een succesverhaal van maken.

[/vc_column_text][vc_column_text]

Dilemma’s aankaarten vraagt om lef!

Wat ik heb geleerd; durf dilemma’s of complexe vraagstukken aan te kaarten en betrek je doelgroep hierin. Het vraagt om een andere aanpak, zoals we in de methode hierboven hebben beschreven. Sta ervoor open om de relatie met je doelgroep op een andere manier te starten. Alsof je even wat langer moet nadenken over je openingszin. Een originele. Door dilemma’s aan te kaarten en een dialoog aan te gaan, zal dit een duurzame start zijn én het begin van happily ever after.

Breng het in de praktijk

Oké oké, ik heb makkelijk praten, want bij het schrijven van dit artikel is VideoAgency de gelukkige winnaar geworden van een pitch van Rijkswaterstaat waarin we met de animatieserie (O zit dat zo) gaan starten met dilemma-communicatie in de praktijk te brengen. We geven inzicht in hoe iets werkt en met welke vraagstukken de overheid zich bezighoudt. We gaan voortborduren op de eerder ingeslagen weg van O zit dat zo, maar we gaan nog duidelijker dilemma’s delen met de doelgroep. En daarmee nog meer focussen op echte gedragsverandering. 

Heb jij ook ervaring met dilemma-communicatie en gedragsverandering? Mail het naar me of stuur succesvolle voorbeelden door, ik ben erg benieuwd! En vond je dit nou een interessant artikel en wil je meer weten over de kracht van dilemma-communicatie? Volg ons dan op onze social kanalen of stuur ons een bericht!

Alfred Noomen – Creatief strateeg VideoAgency