Starten met vloggen? Wij helpen je opweg

Vijf tips om te gaan starten met vloggen. We kunnen er niet meer omheen: vloggen is here to stay. Ik geef je 5 tips om te vloggen in het bedrijfsleven en waarom het ook werkt voor jouw organisatie.  Aantal jaren geleden begon de buzz: vloggen zou zo maar the next big thing kunnen worden. En ze hadden gelijk! Wat in 2012 nog weggewuifd werd als vluchtige trend is nu een vast onderdeel geworden van het medialandschap. We kunnen er niet meer omheen, vloggen is here to stay. Jij bent ook wel geïntrigeerd: wat is er nou zo leuk aan al die mensen die zichzelf filmen? Je hebt misschien een aantal vlogs gekeken en opeens snap je het. De video’s zijn eigenlijk ontzettend leuk! Maar hoe integreer je deze trend in je organisatie? Ik geef je 5 tips en vertel je waarom vloggen ook voor jouw organisatie geschikt is.

Maak het persoonlijk

Heel eerlijk…met de term “authentiek” zijn we nu wel een beetje klaar 😉  Laat ik het anders zeggen, vlogs zijn persoonlijk en geven een gezicht aan je organisatie. Wees niet bang iets van jezelf te laten zien! Een goede balans tussen inhoud en persoonlijkheid zorgt ervoor dat mensen terug blijven komen.

Plan vooruit

Een wekelijkse update aan je medewerkers, een maandelijks of kwartaallijks verslag van de resultaten: het is belangrijk dat je van te voren nadenkt over wanneer je gaat vloggen en hoeveel. Zo weet iedereen waar ze aan toe zijn en kunnen ze uit gaan kijken naar de volgende keer dat jij een interessante update te delen hebt. De planning zorgt voor consistentie, maar natuurlijk kun je altijd buiten je schema om een snelle mededeling doen.

Houd het kort

Een verslag wat je normaal in 10 minuten zou lezen kan in een video best in 2 minuten. Pas op dat je je video niet te lang maakt, vooral in het begin. Geef mensen de kans om te wennen aan het nieuwe format door de video’s kort maar krachtig te houden. Je zult je verbazen over wat je allemaal kunt vertellen in een paar minuten.

Gear verzamelen

Ohja… apparatuur. Tegenwoordig kun je met een smartphone of point-and-shoot camera al hele mooie beelden maken, maar als je het écht goed wil aanpakken heb je ietsje meer nodig. Zorg in ieder geval voor goed geluid. Dit kun je zelfs al voor elkaar krijgen door het geluid met een telefoon op te nemen die dichterbij ligt dan de camera. Zo minimaliseer je omgevingsgeluid. Vind je het moeilijk om beeld en geluid onder elkaar te plakken? Door een keer hard te klappen kun je beter zien waar de twee samenkomen. Weet je nog steeds niet hoe je dit moet aanpakken? Misschien kunnen wij helpen.