Creatie en data gaan hand in hand samen Arbeidsmarktcommunicatie is hot. Logisch want het gaat goed met de economie. Het maken van video’s om personeel te werven of om ze binnen te houden, vinden we bij VideoAgency interessant. Dit vraagt namelijk om creatief denken over hoe je leuk werk EN werkgevers daarbij aanbiedt, verpakt in een video die past bij potentiële werknemers van nu. En dan is juist out of the box-denken van belang. Je wilt natuurlijk opvallen. Wij vinden dat SuperRebel dat goed heeft gedaan met een campagne voor Bas Logistics, waarin gevraagd wordt om chauffeurs zonder rijbewijs. Een uiting van de campagne van SuperRebel voor Bas Logistics. Met hagel schieten of jezelf écht laten zien?
Het gras voor high potentials is ergens anders al gauw een stuk groener en online is iedereen maar één muisklik verwijderd van de volgende mooie job. Sterker nog: veel gevraagde professionals worden actief benaderd door headhunters via mail en LinkedIn. Maar of dat helpt?
Headhunters schieten vaak met hagel, zo meldt het Financieele Dagblad: “Het komt weleens voor dat Freerk Terpstra (34) en zijn collega’s alle vier tegelijk dezelfde mail krijgen van hetzelfde recruitmentbureau. “Ja, dat is dan lachen”, zegt de Microsoft Office 365-specialist. Daarnaast is deze manier van werven ook heel prijzig. Zo zijn volgens de Volkskrant de bemiddelingskosten bij docenten “zeker 10 duizend euro exclusief BTW.”
Wat zeker helpt, is om jezelf als werkgever te laten zien. Durf je als werkgever je eigen mensen het echte verhaal te laten vertellen over je eigen bedrijf? Video wordt door het brein 600.000 keer sneller opgenomen dan geschreven tekst. Daarnaast blijven bezoekers ook 7 keer zo lang op een website als er videocontent op staat. Veel platforms spelen in op de trend van video. LinkedIn biedt de mogelijkheid om binnen de applicatie zelf video’s te uploaden en Instagram is gestart met een eigen videokanaal om langere video’s beschikbaar te maken; IGTV. Kortom: video is hot. Om je op weg te helpen hoe jij video effectief kan inzetten in jouw arbeidsmarktcommunicatie hebben wij zes tips op een rij gezet.
1. Creatie en bereik gaan hand in hand
De vorm en tone of voice moeten aansluiten bij je doelgroep. Daarmee zorg je voor bereik en resultaat. Een open deur? Misschien. Maar toch nog vaak over het hoofd gezien. De verhalen over je werknemers en je eigen organisatie die je wilt delen, hebben een doel. Want je wilt zoveel mogelijk potentiële werknemers bereiken met jouw video en ervoor zorgen dat ze tot actie overgaan. Je website bezoeken of beter nog: solliciteren op een openstaande vacature.[/vc_column_text][vc_column_text]Video is een uitstekend instrument om je boodschap op een eigen manier te verpakken. Maar weet van te voren wie je wilt bereiken en bepaal welke tone of voice bij jouw doelgroep past. Zenden om het zenden alleen is zonde van je budget. Zo zijn de eerste 3 seconden van een video die jouw publiek ziet cruciaal. Die moeten aanspreken, vergelijk het met een filmtrailer: ga jij kijken als die eerste beelden jou niet aanspreken? Juist. Je haakt af. Zo werkt het ook voor jouw video’s. Ken je doelgroep en pas daar je creatie op aan.
2. Maak gebruik van eigen mensen
Als je een mooi bedrijf hebt of in een organisatie werkt met collega’s, die zich elke dag keihard inzetten, wie is dan het beste visitekaartje naar buiten toe? Inderdaad. De mensen om je heen die elke dag het verschil maken. Ze vormen je identiteit, kennen het DNA van de organisatie als geen ander en zijn daarom de perfecte ambassadeurs.
Bij VideoAgency krijgen wij nog te vaak het verzoek om het eigen verhaal te vertellen met acteurs. Echte verhalen van echte mensen overtuigen toch echt het beste. Authenticiteit en passie winnen het van een (te) gladde presentatie op beeld. Daarbij is het extra leuk om collega’s die het verdienen in het zonnetje te zetten. Samen met Albert Heijn hebben we vol overtuiging hiervoor gekozen. VideoAgency heeft geholpen om werknemers te laten vloggen over hun werk bij AH en de winkelervaringen vanuit de dagelijkse praktijk. Deze jonge medewerkers hebben we gevonden via Facebook. Dit platform biedt veel mogelijkheden om te targetten en om daarmee binnen de ruim 100.000 medewerkers van Albert Heijn de juiste medewerkers te vinden. Creatief, houden van video en vloggen waren de keywords waarmee we de eerste vloggers van Albert Heijn hebben gevonden. Een online screentest en een cursus vloggen later, en de eigen AH medewerkers konden aan de slag. In het begin werden ze daarbij goed begeleid door medewerkers van VideoAgency. Zie hierboven het resultaat.
3. Durf te kiezen
Wil je video inzetten? Dan moet je duidelijke keuzes durven maken. Verder moet je weten welke resultaten je wilt halen en welk budget je wilt vrijmaken. Net zo belangrijk zijn de kanalen waar je gaat communiceren. Bij het inzetten van video draait het creëren van bereik om de juiste keuze van je doelgroep. Een keuze waar je vooraf over na moet denken. Make ’t Rotterdam is een (online) serie gemaakt om jongeren te stimuleren het techniekvak te kiezen en te laten zien welke baankansen er zijn in de regio Rotterdam. Deze serie is gemaakt voor twee doelgroepen: de jongeren zelf én de ouders van de jongeren. Om deze beiden te bereiken, is de serie uitgezonden op lokale televisiezender OPEN Rotterdam én geplaatst via het onder jongeren populaire Instagram. De vorm en de tone of voice zijn ook aangepast op deze doelgroep(en): laagdrempelig, informeel, fris en dicht bij huis. Met veel technisch jargon wordt de plank volledig misgeslagen dus dat hebben we vermeden. Dit geldt ook voor de keuze en inzet van de vormgeving.
4. Emotionele & rationele content
Weet dat elk platform waar jij je video plaatst, vraagt om een eigen aanpak. LinkedIn is een zakelijk kanaal waarbij ratio overheerst. Maak daar gebruik van door te kiezen voor onderwerpen als carrièregroei, opleidingskansen en zelfs concreet het salaris te benoemen. De gebruiker is op zoek naar rationele argumenten die duidelijk antwoord geven op vragen die iemand heeft wanneer hij geïnteresseerd is in een baan.
Op Facebook of Instagram kan je meer inspelen op emotionele argumenten. Denk aan de de sfeer van de werkomgeving, de collegialiteit of de korte reistijd tussen werk en huis waardoor de geïnteresseerden meer tijd bij hun familie en kinderen kunnen doorbrengen. Maak meerdere en diverse video’s, omdat dit simpelweg meer kansen biedt om de doelgroep aan te spreken. De inzet van meerdere video’s biedt ook de mogelijkheid om de effectiviteit van je content te testen. De filmpjes die een beter resultaat opleveren, kan je vaker inzetten of doorontwikkelen. Ken dus je doelgroep, kies de kanalen die je wilt inzetten en pas je content daar op aan. Kijk hierboven hoe de video’s per kanaal verschillen De HR wervingscampagne van het Diakonessenhuis laat zien dat je eenvoudig rationele en emotionele argumenten kan gebruiken in een video. De video’s zijn gemonteerd voor specifieke kanalen als Facebook en Instagram. Hierdoor kun je doelgroepen met specifieke interesses targetten. Een schoolverlater is op zoek naar vastigheid, terwijl een medior professional gevoelig is voor status of voor een hoger salaris.
5. Meten en evalueren voor het beste resultaat
Doet jouw content wat het moet doen? Is de zogenaamde Return On Investment (ROI) te verantwoorden met het budget wat is ingezet? Zijn de van te voren benoemde resultaten gehaald? Zelfs wanneer je eenmalig een video laat produceren, kun je hiermee een campagne creëren en is het belangrijk om je resultaten te meten. Door te werken met AB-testen kan je de inzet -en het resultaat- van video optimaliseren.
6. Blijf innoveren
Gebruik technische mogelijkheden om voorop te blijven lopen in de wedloop om personeel te werven. Albert Heijn kiest met de inzet van interactieve video voor een vorm van werving, die beter aansluit bij de jonge doelgroep. Onderzoek laat zien dat de kijker voorkeur geeft aan interactieve video. Zo kan hij zelf kiezen wat hij interessant vindt en zelf het tempo bepalen. Daarnaast blijkt dat interactieve video’s efficiënter en effectiever informatie overdragen.
Klik op de afbeelding om een voorbeeld te zien van een interactieve video van Albert Heijn. Deze interactieve video is te vinden via de vacaturesite van Albert Heijn. Jongeren die actief op zoek zijn naar een bijbaan worden op hun wenken bediend. Naast interactieve video laat Albert Heijn zoekende jongeren zien waar de baan wordt aangeboden door middel van een simpele postcodecheck. Inderdaad de bijbaan moet niet te ver weg zijn van het ouderlijk huis.
Voordat video werd ingezet, was met name een fysiek aanmeldingsformulier het middel voor jongeren om zich aan te melden in een filiaal. Alleen bleek dat het formulier weinig wordt ingeleverd. De reden? Jongeren vinden het lastig om zich te melden in een winkel bij de aanmeldbalie. Ze vinden ‘real life’ communicatie steeds vaker lastig en stressvol. Ze communiceren liever via geschreven tekst. Dan kunnen ze op hun eigen tempo een goed bericht typen en kunnen ze het nog even teruglezen. Samen met Albert Heijn en Endouble is daarom een interactieve video gemaakt om jonge parttime winkelmedewerkers te werven. De eerste resultaten hiervan zijn spectaculair. Zo wordt de video bijvoorbeeld 68% vaker gestart door bezoekers van de wervingspagina. Daarnaast is de interactieve video 42% langer uitgekeken dan haar lineaire voorganger. Er werd 48% vaker overgegaan tot solliciteren, en bovendien waren de sollicitaties ook nog eens van hogere kwaliteit. Van de ontvangen sollicitaties is 9,1% meer aangenomen. Dat is 21% hoger dan voor de interactieve video. Een goed voorbeeld dus dat innoveren loont.[/vc_column_text][vc_column_text]Dit zijn onze zes tips voor het effectief inzetten van video in arbeidsmarktcommunicatie. Wil je een inspiratiesessie over het gebruik van video in jouw HR communicatie? Bel André Freyssen: 010 30 200 70